Grønne Grunde information

April måneds rim
Dato: 08-04-2014
Der er altid tid til et rim om måneden og en plads til blå blomster i haveplanen
Se hele artiklen/nyheden - klik her
 
En dejlig mail
Dato: 07-10-2013
En mail man bliver glad af....
Se hele artiklen/nyheden - klik her
 
Juli rimet
Dato: 17-07-2013
Dejlig sommervejr, dog ved at være lidt tørt
Se hele artiklen/nyheden - klik her
 

Se alle nyheder/artikler

Vi kan ikke undvære æbletræer


Der er al mulig god grund til at lade æbletræer indgå i haveplanen. Vores æbler her i Danmark bliver nemlig nogle af de fineste i verden, fordi æbler sætter så stor pris på det omskiftelige sommervejr. Temperaturforskellene mellem nat og dag, samt den hurtige vekslen mellem skyer, regnbyger, vind og sol er alle faktorer, der passer æbler langt bedre end det passer os mennesker.

Allerede i august begynder æblesæsonen med de første sommeræbler, som Transparante Blanche, Guldborg og Skovfogedæble. Disse skal spises med det samme, da de hurtigt bliver melede. Det er fantastisk, at komme hen til et sommeræbletræ og snuppe et frisk æble, sætter tænderne i det og mærke hvordan saften springer ud af æblet. Man skal ikke vente for længe, for sæsonen er kort for sommeræbler.

Efter sommeræblerne kommer efterårsæblerne. Disse skal plukkes lige før de slipper med stilken og eftermodnes, så smagen bliver rigtigt udviklet. Til disse hører Aroma, Holsteiner Cox og Ingrid Marie, hvoraf især de to førstnævnte egner sig fortrindeligt til private haver, da de stadig er modstandsdygtige overfor æbleskurv. Holsteiner Cox har desværre den ulempe, at den ikke egner sig som bestøvertræ. Det vil sige, træet sagtens kan bestøves af andre sorter, men det kan ikke bestøve ’tilbage’ igen.

Til sidst kommer vinteræblerne. Til dem hører blandt andet Gloster og Jonagold. Disse har en formidabel smag, da de har siddet så lang tid på træet og samlet kraft. Holdbarheden er god, hvis de bliver opbevaret rigtigt.

Selvplukning
Har man ikke lyst eller plads til æbletræer, svigter høsten, eller er råd og ormeangreb blevet for voldsomt, kan det anbefales at besøge et sted med selvplukning. Det er langt at foretrække, frem for de udenlandske æbler, som rigtig mange supermarkeder sælger til høje priser. Grønne Grunde vil gerne anbefale en fin frugtplantage i nærheden af Karrebæksminde. ’ Æbleplantagen på Strandbakken’ på adressen Strandbakken 60, 4736 Karrebæksminde. Plantagen er beliggende mellem Klinteby og Karrebækstorp. Der er åbent om onsdagen d. 12. september og igen i weekenden d. 15/16. september 2012 og fremover om onsdagene og i weekenderne, indtil høsten er overstået. Åbningstiden er fra 10.00 til 16.00. Husk emballage.

Æbler fra blomst til gåsemave
Æbletræ i fuldt flor (Foto: Grønne Grunde)
Blomstringstid
For blot få måneder siden blomstrede alle æbletræer smukt. Vejret var nogenlunde på blomstringstidspunktet, så bestøvningen blev relativ god og nu hænger der mange æbler på de fleste æbletræer.
Det er dejligt at tænke på, at disse sart rosarøde blomster udvikler sig til velsmagende og liflige æbler.


 
Sorten Aroma (Foto: Bjarne Stenberg) 
Aroma

Æblet er en krydsning mellem Fillippa og Ingrid Marie. Æblerne plukkes fra midt i september og frugterne er middelstore, runde og gulgrønne med mere eller mindre rød dækfarve. Frugtkødet er saftigt med god smag og aroma. Æbler er både velegnet til direkte spisning og madlavning.




 
Sorten Ingrid Marie (Foto: Bjarne Stenberg)
Ingrid Marie 
Æblet blev først fundet i en have i Høed på Vestfyn i 1910. Nu har forskere afsløret, at Ingrid Marie er en krydsning mellem ‘Cox Orange’ og ‘Guldborg’. 
Æblerne kan plukkes allerede i midten af september og kan spises stort set med det samme.
Ingrid Marie har en frisk smag og er syrligsød med en kraftig aroma. Det er et fint spiseæble.


 
Sorten Gloster (Foto: Bjarne Stenberg)
Gloster
Æblet har oprindelse fra Jork i Tyskland 1969 og er en krydsning mellem Red Delicious og Glockenapfel. Æblerne plukkes fra sidst i oktober. Gloster er store, faste æbler med en dejlig frisk smag. Det er at fint som spiseæble, men er også velegnet til bagværk, salater og hovedretter. Gloster har en god holdbarhed.

Til forsiden
Sorten Jonagold (Foto: Bjarne Stenberg)
Jonagold
Sorten stammer fra USA og er en krydsning mellem Golden Delicious og Jonathan.
Æblet kan virke vokset eller fedtet, når det er modent.
Smagen er syrligsød og krydret. Et dejligt spiseæble, men også fint til madlavning.
Gåseflokken spiser æbler (Foto: Bjarne Stenberg) 
Gåseflokken
Igen i år er der søde håndtamme gæs, der ofte tilbringer hele dagen mellem æbletræerne og det er ikke kun mennesker der holder af de saftige æbler. I naturen støder man ofte på skovæbler, hvilket rådyrene er utroligt glade for. Rådyr er naturens goumeer.
Jeg ønsker at blive kontaktet uforpligtende:
Navn: Tlf: Email:
Besked:
  Grønne Grunde | Strandbakken 60 | Klinteby Frihed | 4736 Karrebæksminde | Tlf 60 89 40 98 | info@groennegrunde.dk