Ring: 60 89 40 98
Kejserbusken - Viburnum bodnantense - til stor glæde om vinteren
Hvad er en kejserbusk?
Denne uddybende planteomtale handler om kejserbusken Viburnum bodnantense med enten sortsnavnet "Dawn" eller "Charles Lamont".  
Viburnumslægten er meget stor og omfatter omkring 200 arter. Udover arterne findes der en del hybrider og navnesorter. Af andre arter kan nævnes duftsnebolle, kvalkved og rynkeblad.
 
Anvendelse
Kejserbusken bruger jeg ofte i mine haveplaner, da den er så dejlig om vinteren. Ikke mange buske har bestemt sig for at blomstre fra december til marts-april, men det gør kejserbusken. Jeg placerer den gerne, hvor der er daglig færdsel om vinteren eller i nærheden af et vindue, så man kan nyde blomsterne, selvom man ikke færdes eller sidder i haven.
 
Udseende
Bladene sidder overfor hinanden, hvilket også kaldes "modsatte". Bladets form er omvendt ægformet og randen er savtakket. Selve bladet virker rynket fordi bladnerverne er indsænkede.
Blomsterne sidder samlet ved skudspidserne i små halvskærme. De enkelte blomster er smalt tragtformede og varierer fra mørkt rosa til lyst rosa. Duften er sødlig. 
Frugterne er bær, som først er røde, senere sorte. Det er sjældent, at vi oplever frugter i Danmark, og i givet fald er de golde. De kan ikke spises.
 
Pleje
Beskæring bør foretages efter blomstring eller i august. Man kan sagtens lade være at beskære busken, men døde og knækkede grene skal fjernes. Og en eventuel beskæring går ud på at tynde ud mellem grenene, så busken beholder sin naturlige form.
Et alternativ er, at holde højden nede ved at beskære oppe på grenene. Man kan godt forme en parasolform på denne måde, men det kræver at man er efter busken, når alle vanrisene sætter op. De skal rives af meget hurtigt. 
Man kan fint tage grene ind før blomstring og drive dem frem, så der er lidt til vasen om vinteren.
Kejserbusk er en rigtig fin busk, som jeg varmt anbefaler, hvis forholdene er til det.
 
Nærbillede af knopperne der lige er ved at springe ud.
Viburnum i knop
Blomsterne er sprunget mere ud
Viburnum, kejserbusken er lige udsprunget
Den lidt grove grenbygning
Viburnum, kejserbusken med den lidt grove grenbygning

 


Jeg ønsker at blive kontaktet uforpligtende:
Navn: Tlf: Email:
Besked: 12 + 7:
Webdesign, CMS og hosting: Flex4Business